biuletyn

godlo

 

 

 

 

Kubuś Puchatek

 

kubus logo v21               
 

Jadłospis tygodniowy od 09.09.2019 do 13.09.2019

 

PONIEDZIAŁEK

09.09.2019

WTOREK

10.09.2019

ŚRODA

11.09.2019

CZWARTEK

12.09.2019

PIĄTEK

13.09.2019

ŚNIADANIE

Kakao, chleb zwykły i chleb żytni z masłem, wędlina, sałata lodowa, pomidor, melon

Alergeny: 1, 3, 7

Kawa inka, chleb zwykły i chleb warzywniak (pszenny z dodatkiem warzyw suszonych) z masłem, ser żółty, sałata lodowa, ogórek gruntowy, jabłko

Alergeny: 1, 3, 7

Kakao, chleb zwykły i chleb indyjski (żytnio-pszenny) z masłem, kabanos wp/drob, papryka czerwona, gruszka

Alergeny: 1, 3, 7

Zupa mleczna – kasza manna na mleku, kajzerka pszenna z masłem, twarożek, konfitura brzoskwiniowa, jabłko

Alergeny: 1, 3, 7

Kakao, chleb zwykły i chleb mariawicki (pszenno-żytni) z masłem, wędlina, sałata lodowa, rzodkiewka, winogron ciemny

Alergeny: 1, 3, 7

OBIAD

Zupa grochowa z ziemniakami, placki z jabłkiem smażone, paluszki z kalarepy, kompot (gruszka)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa ogórkowa z ziemniakami, karkówka w sosie własnym, kasza gryczana prażona, ogórek kiszony z kukurydzą, woda z cytryną i miętą

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa pieczarkowa z makaronem świderki, pulpet w sosie pomidorowym, ziemniaki, paluszki warzywne, kompot (jabłko, truskawka)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa kapuśniak z ziemniakami, kurczak w sosie słodko-kwaśnym, ryż arborio, warzywa gotowane, kompot (porzeczka czarna, śliwka, miód)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa brokułowa z ziemniakami, paluszki rybne pieczone, frytki pieczone, surówka z marchewki z jabłkiem i pomarańczą, woda z miętą

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

PODWIECZOREK

Kisiel owocowy – produkcja własna, chrupacze jaglane

Alergeny: 1, 3, 7

Bułka wrocławska i wieloziarnista z masłem, wędlina, kiełki rzodkiewki, kakao

Alergeny: 1, 3, 7

Pieczone warzywa (marchew, papryka czerwona, ziemniak, cukinia, dynia) – produkcja własna,
sos tzatziki – produkcja własna

Alergeny: 1, 3, 7

Pizzerki z szynką, sosem i serem – produkcja własna, herbata owocowa dosładzana miodem

Alergeny: 1, 3, 7, 8, 11

Babeczki bananowe bez cukru – produkcja własna, mleko

Alergeny: 1, 3, 7, 8, 11

Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny: 1) zboża zawierające gluten; 3) jaja; 4) ryby; 6) soja; 7) mleko i produkty pochodne; 8) orzechy; 9) seler; 11) nasiona sezamu
Przez cały dzień dzieci mają stały dostęp do wody.

Księga receptur dostępna u magazyniera, ul. Harcerska2, pok. 0,34.

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI  

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

 Piramida żywienia

piramida 2016

Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o tym co się dzieje w naszym przedszkolu
zapisz się na naszą listę mailingową.

Wszelkie prawa zastrzeżone © Miejskie Przedszkole nr 34 w Płocku.  Projekt i wykonanie: Hedea.pl