biuletyn

godlo

 

 

 

 

Kubuś Puchatek

 

kubus logo v21               
 

Jadłospis tygodniowy od 01.06.2020 do 05.06.2020

 

PONIEDZIAŁEK

01.06.2020

WTOREK

02.06.2020

ŚRODA

03.06.2020

CZWARTEK

04.06.2020

PIĄTEK

05.06.2020

ŚNIADANIE

Kawa inka, chleb żytni, masło, ser żółty, ogórek, sałata lodowa

Alergeny: 1, 3, 7

Kakao, chleb dyniowy (pszenno-żytni), masło, wędlina, pomidor, sałata lodowa

Alergeny: 1, 3, 7

Kawa inka, chleb pur-pur (pszenno-żytni), masło, twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką

Alergeny: 1, 3, 7

Zupa mleczna – kasza manna, bułka wrocławska pszenna, masło, powidła śliwkowe – produkcja własna

Alergeny: 1, 3, 7

Kakao, chleb sojowy (żytnio-razowy), masło, wędlina, papryka, sałata lodowa

Alergeny: 1, 3, 7

OBIAD

Zupa pieczarkowa z makaronem, kotlet schabowy pieczony, ziemniaki, mizeria, kompot (wiśnie, miód)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa ogórkowa z ziemniakami, pierogi leniwe z jogurtowym sosem truskawkowym, kompot (czarna

porzeczka, miód)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa koperkowa z ziemniakami, karkówka w sosie własnym, kasza jęczmienna pęczak, fasolka szparagowa, kompot (śliwka, miód)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa zacierkowa z ziemniakami, drobiowe risotto z brązowym ryżem i warzywami, kompot (truskawka, miód)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, ryba pieczona w płatkach kukurydzianych, ziemniaki, surówka „colesław”, woda z miętą i cytryną

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

PODWIECZOREK

Gofry z bitą śmietaną – produkcja własna, owoce, mleko

Alergeny: 1, 3, 7

Chleb zwykły (pszenny), masło, nutellą – produkcja własna, mleko, nektarynka

Alergeny: 1, 3, 7

Ciasto czekoladowe – produkcja własna, mleko, banan

Alergeny: 1, 3, 7

Sałatka jarzynowa – produkcja własna, bułka wrocławska wieloziarnista, masło, kawa inka, jabłko

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Bułka wrocławska pszenna, masło, pasta jajeczna – produkcja własna, kawa inka, gruszka

Alergeny: 1, 3, 7

Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny: 1) zboża zawierające gluten; 3) jaja; 4) ryby; 6) soja; 7) mleko i produkty pochodne; 8) orzechy; 9) seler; 11) nasiona sezamu
Przez cały dzień dzieci mają stały dostęp do wody.

Księga receptur dostępna u magazyniera, ul. Harcerska2, pok. 0,34.

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI  

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

 Piramida żywienia

piramida 2016

Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o tym co się dzieje w naszym przedszkolu
zapisz się na naszą listę mailingową.

Wszelkie prawa zastrzeżone © Miejskie Przedszkole nr 34 w Płocku.  Projekt i wykonanie: Hedea.pl