biuletyn

godlo

 

 

 

 

Kubuś Puchatek

 

 

kubus logo v21               
 

Jadłospis tygodniowy od 18.01.2021 do 22.01.2021

 

PONIEDZIAŁEK

18.01.2021

WTOREK

19.01.2021

ŚRODA

20.01.2021

CZWARTEK

21.01.2021

PIĄTEK

22.01.2021

ŚNIADANIE

Zupa mleczna – jaglanka, kajzerka, masło, miód, mango

Alergeny: 1, 3, 7

Kakao, chleb dyniowy (pszenno-żytni), masło, wędlina, sałata, pomidor, rukola

Alergeny: 1, 3, 7

Kawa inka, chleb mariawicki (pszenny), masło, ser żółty, sałata, ogórek zielony

Alergeny: 1, 3, 7

Kakao, chleb drwalski (pszenno-żytni), masło, wędlina, sałata, papryka

Alergeny: 1, 3, 7

Kawa inka, chleb indyjski (żytnio-pszenny), masło, wędlina, sałata, rzodkiewka

Alergeny: 1, 3, 7

OBIAD

Zupa pieczarkowa z makaronem, pieczeń rzymska, marchewka z groszkiem, ziemniaki, kompot (wiśnia, miód)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa paprykowa z ziemniakami, kurczak w sosie curry, warzywa gotowane, ryż, sok słodki grejpfrut

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa biały barszcz z makaronem, zrazy wołowo-drobiowe, kasza jęczmienna pęczak, ogórek kiszony, kompot (śliwka, miód)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa fasolowa, pierogi leniwe z bułeczką i masełkiem, kompot (truskawka, miód)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa szpinakowa z ziemniakami, ryba po grecku, ziemniaki, woda z cytryną

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

PODWIECZOREK

Zapiekanki z szynką, serem żółtym, sosem jogurtowym, herbata owocowa

Alergeny: 1, 3, 7

Bułka graham, masło, jajko gotowane, jabłko, kawa inka

Alergeny: 1, 3, 7

Ciasto drożdżowe, mleko, melon

Alergeny: 1, 3, 7

Hot-dog, kawa inka, mandarynka

Alergeny: 1, 3, 7

Budyń waniliowy z sosem truskawkowym, gruszka

Alergeny: 1, 3, 7

Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny: 1) zboża zawierające gluten; 3) jaja; 4) ryby; 6) soja; 7) mleko i produkty pochodne; 8) orzechy; 9) seler; 11) nasiona sezamu
Przez cały dzień dzieci mają stały dostęp do wody.

Księga receptur dostępna u magazyniera, ul. Harcerska2, pok. 0,34.


SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI  

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

 Piramida żywienia

piramida 2016

Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o tym co się dzieje w naszym przedszkolu
zapisz się na naszą listę mailingową.

Wszelkie prawa zastrzeżone © Miejskie Przedszkole nr 34 w Płocku.  Projekt i wykonanie: Hedea.pl