biuletyn

godlo

 

 

 

 

Kubuś Puchatek

 

kubus logo v21

 pobrane.jpg



 

 

                                                                      19.11.2018 -  23.11.2018

 

 

PONIEDZIAŁEK

19.11.2018

WTOREK

20.11.2018

ŚRODA

21.11.2018

CZWARTEK

22.11.2018

PIĄTEK

23.11.2018

ŚNIADANIE

Kakao, chleb zwykły i chleb indyjski (żytnio-pszenny) z masłem, ser żółty, sałata, ogórek zielony, gruszka

Alergeny: 1, 3, 7

Kawa inka, chleb zwykły i chleb orkiszowy (orkiszowo-żytni) z masłem, wędlina, sałata, pomidor, banan

Alergeny: 1, 3, 7

Zupa mleczna – zacierka z dynią, kajzerka pszenna i bułka grahamka słonecznikowa z masłem, dżem owocowy 100%, winogron ciemny

Alergeny: 1, 3, 7

Kakao, chleb zwykły i chleb żytni z masłem, wędlina, sałata, ogórek kiszony, jabłko

Alergeny: 1, 3, 7

Kawa inka, chleb zwykły i chleb bawarski (orkiszowo-żytni) z masłem, twaróg ze szczypiorkiem i rzodkiewką, gruszka

Alergeny: 1, 3, 7

OBIAD

Zupa kukurydziana z ziemniakami, pierogi leniwe z jogurtem, paluszki z marchewki, kompot (jabłko)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa kalafiorowa z ziemniakami, kurczak w sosie śmietanowym, ryż paraboliczny, kompot (gruszka, porzeczka czarna)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa szczawiowa z ziemniakami, kotlet z kalafiora pieczony, ziemniaki, sałata w śmietanie, kompot (truskawka, miód)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa z ciecierzycy z ziemniakami, kotlet schabowy pieczony, ziemniaki, ogórek zielony z jogurtem, kompot (wiśnia, daktyle)

Alergeny: 1, 3, 7, 9

Zupa barszcz czerwony z makaronem świderki, ryba pieczona w panierce chrzanowej, ziemniaki, paluszki warzywne, woda z cytryną i miętą

Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9

PODWIECZOREK

Bułka wrocławska i wieloziarnista z masłem, wędlina, papryka czerwona, kawa inka

Alergeny: 1, 3, 7

Bułka wrocławska i wieloziarnista z masłem, „nutella” – produkcja własna, kakao

Alergeny: 1, 3, 7, 8, 11

Bułka wrocławska i wieloziarnista z masłem, wędlina, kiełki rzodkiewki, kawa inka

Alergeny: 1, 3, 7

Bułka wrocławska i wieloziarnista z masłem, pasta z makreli z dodatkiem warzyw – produkcja własna, herbata owocowa dosładzana miodem

Alergeny: 1, 3, 4, 7

Placek drożdżowy z kruszonką – produkcja własna, mleko

Alergeny: 1, 3, 7, 8, 11

 

Jadłospis może ulec zmianie.

 


Alergeny: 1) zboża zawierające gluten; 3) jaja; 4) ryby; 6) soja; 7) mleko i produkty pochodne; 8) orzechy; 9) seler; 11) nasiona sezamu

Przez cały dzień dzieci mają stały dostęp do wody.

Księga receptur dostępna u magazyniera, ul. Harcerska2, pok. 0,34.

 

SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI  

1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );

b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );

c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia;

d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;

b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:

a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );

b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;

7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:

a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,

b) laktitolu;

8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;

13. Łubin i produkty pochodne;

 Piramida żywienia

piramida 2016

Newsletter

Jeśli chcesz być na bieżąco informowany o tym co się dzieje w naszym przedszkolu
zapisz się na naszą listę mailingową.

Wszelkie prawa zastrzeżone © Miejskie Przedszkole nr 34 w Płocku.  Projekt i wykonanie: Hedea.pl