Jadłospis na okres od 14.04.2025 do 18.04.2025
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
14.04.2025 Poniedziałek |
Kawa mleczna inka, herbata dosładzane miodem, chleb codzienny, masło, wędlina szynka natura, sałata, ogórek kiszony, kiełki, bakalie Alergeny: 1, 3, 7, 8 |
Zupa czerwony barszcz z makaronem, filet z indyka pieczony, ziemniaki, marchew baby w miodzie, kompot (czarna porzeczka, miód) Alergeny: 1, 3, 7 |
Kakao, bagietka graham, masło, twarożek z rzodkiewką Alergeny: 1, 3, 7 |
15.04.2025 Wtorek |
Zupa mleczna - kasza manna, chleb z otrębami, masło, jajko, szczypiorek, herbata ziołowa, melon Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa ryżanka, kotlet mielony, ziemniaki, buraczki zasmażane, kompot (truskawka, miód) Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Kawa mleczna inka, herbata dosładzane miodem, zapiekanki z szynką i serem produkcja własna, ogórek zielony słupki Alergeny: 1, 3, 7 |
16.04.2025 Środa |
Kakao, herbata dosładzane miodem, chleb serwatkowy, masło, parówka, ketchup, kalarepa paski, jabłko Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa krupnik jęczmienny z ziemniakami, placki z cukinii, papryka paski, woda z cytryną i miodem Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Warzywa pieczone, ketchup, sos czosnkowy, herbata miętowa, jogurt owocowy Alergeny: 1, 3, 7 |
17.04.2025 Czwartek |
Kakao, herbata dosładzane miodem, chleb farmerski, masło, wędlina - krakowska sucha, sałata, ogórek zielony, rzodkiewka, winogrono Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa fasolowa z ziemniakami, makaron łazanka z kiełbasą i kiszoną kapustą, marchew słupki, kompot (wiśnia, miód) Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Kawa mleczna inka, herbata dosładzane miodem, paszteciki z farszem mięsno-warzywnym produkcja własna, pomidorki cherry Alergeny: 1, 3, 7 |
18.04.2025 Piątek |
Kakao, herbata dosładzane miodem, chleb dworski, masło, ser żółty, sałata, papryka, jabłko Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa krem dyniowy z grzankami, ryba pieczona, ziemniaki, fasolka szparagowa w sezamie, woda z cytryną i miętą Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9 |
Sernik na zimno z polewą owocową, herbata ziołowa Alergeny: 1, 3, 7 |
Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny: 1) zboża zawierające gluten; 3) jaja; 4) ryby; 5) orzeszki ziemne; 6) soja; 7) mleko i produkty pochodne; 8) orzechy; 9) seler; 11) nasiona sezamu
Przez cały dzień dzieci mają stały dostęp do wody.
Księga receptur dostępna u intendenta, ul. Harcerska2, pok. 0,34.
Intendent - Renata Szeluga, tel. 24 3648313; 783940580
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
- maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
- syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
- żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
- bmieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;