Jadłospis na okres od 24.06.2024 do 28.06.2024
Data | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
24.06.2024 Poniedziałek |
Kakao, herbata owocowa dosładzane miodem, chleb orkiszowy, masło, ser żółty, sałata, pomidorki koktajlowe, kiełki warzyw, arbuz Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa marchewkowa krem z grzankami, kotlet mielony, ziemniaki młode, surówka z kapusty pekińskiej, kompot /wiśnia, miód/ Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Bagietka razowa, masło, smalec vegański z fasoli, ogórek małosolny, jabłko Alergeny: 1, 3, 7 |
25.06.2024 Wtorek |
Kawa mleczna inka, herbata owocowa dosładzane miodem, chleb wieloziarnisty rodzinny, masło, wędlina drobiowa, ogórek kiszony, sałata, jabłko Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa grochówka z kiełbasą i ziemniakami, racuchy z serkiem waniliowym, marchew słupki, sok jabłkowy Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Bułki drożdżowe maślane produkcja własna, mleko, kiwi Alergeny: 1, 3, 7 |
26.06.2024 Środa |
Zupa mleczna - kasza manna, bułka wrocławska, masło, pasta jajeczna, szczypior, herbata miętowa dosładzana miodem, kalarepa Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa ogórkowa z ziemniakami, makaron z kurczakiem i sosem szpinakowym, papryka paski, woda z cytryną i miodem Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Hot-dog produkcja własna, kawa mleczna inka, ogórek małosolny Alergeny: 1, 3, 7 |
27.06.2024 Czwartek |
Kakao, herbata ziołowa dosładzane miodem, chleb codzienny, masło, twarożek z ogórkiem świeżym, winogrono różowe Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa kapuśniak z kiełbasą i ziemniakami, gulasz wieprzowy, ryż brązowy, ogórek małosolny, kompot /mieszanka kompotowa, miód/ Alergeny: 1, 3, 7, 9 |
Budyń waniliowy, chrupki, woda z cytryną, jabłko Alergeny: 1, 3, 7 |
28.06.2024 Piątek |
Kawa mleczna inka, herbata owocowa dosładzane miodem, chleb dworski, masło, kabanosy, pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony, jabłko Alergeny: 1, 3, 7 |
Zupa pomidorowa z makaronem, ryba w panierce, ziemniaki, trio warzywne na parze, woda z cytryną i miodem Alergeny: 1, 3, 4, 7, 9 |
Gofry, mleko, banan Alergeny: 1, 3, 7 |
Jadłospis może ulec zmianie.
Alergeny: 1) zboża zawierające gluten; 3) jaja; 4) ryby; 5) orzeszki ziemne; 6) soja; 7) mleko i produkty pochodne; 8) orzechy; 9) seler; 11) nasiona sezamu
Przez cały dzień dzieci mają stały dostęp do wody.
Księga receptur dostępna u intendenta, ul. Harcerska2, pok. 0,34.
Intendent - Renata Szeluga, tel. 24 3648313; 783940580
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
- maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
- syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
- zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
- żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
- bmieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu Dalfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;